Halloween: Onschuldig kinderfeest of feest van de satan en zijn demonen?

Halloween: Onschuldig kinderfeest of feest van de satan en zijn demonen?

Aanstaande dinsdag is het weer zover: Halloween. We hebben er echter al ruim van tevoren van kunnen ‘genieten’ via de media. Ook dit weekend wordt er volop aandacht aan besteed. Zo hoorde ik een reclame van Q Music voor de “Halloween Night – Durf jij het aan”. Er wordt reclame gemaakt voor de ‘één avond per jaar’ … ‘worden je engste dromen werkelijkheid’. Op de site is te lezen: “Sommige tradities moet je gewoon griezelig hard met beide handen aangrijpen. Zo ook Halloween. Trick or treat? Horrorbruid of zombie? Het zijn de duivelse dilemma’s die ons eind oktober allemaal in onze greep houden”.

Hart van Nederland besteedde er op donderdagavond 26 oktober aandacht aan onder het thema ‘onschuldig kinderfeest of een feest van de satan en zijn demonen’. Mensen op straat geven desgevraagd aan: Ik ben er niet mee bezig. Ik denk er niet over na. Van mij hoeft het niet, maar mijn kleinkinderen doen er ook aan mee. We vinden het gezellig. Een feestje. Moet toch kunnen. Etc.
Het wordt steeds extremer, concludeert ook een SGP raadslid in het Algemeen Dagblad ‘Tijdens Halloween is het heel normaal om angst aan te jagen met de meest gruwelijke en enge dingen. Ik vind dat neigen naar geweldsverheerlijking’. En ‘de bloederige taferelen hebben niks feestelijk’.

Pretparken spelen er op in. Walibi heeft de Halloween Fright Nights, waarop openlijk staat ‘Evil is here’.
Ik kreeg van iemand een BLOG doorgestuurd. Ik citeer: ‘Het maakt treffend duidelijk hoe gewoon we het zijn gaan vinden dat er allerlei dingen worden uitgebeeld: Ja, het wordt weer 31 oktober, tijd voor een groot, gezellig feest: Halloween. De verschrikkelijke dingen die in de echte wereld gebeuren, maken even niet meer uit. Diezelfde dingen zijn nu eigenlijk best leuk, we betalen er zelfs voor. Maar als het afgelopen is, kijken we weer met zijn allen verbijsterd naar het nieuws, naar een nieuwe gruwelijke moord’.

Mijn mening:
Het wordt gebracht als vermaak en onschuldig. Kinderen worden uitgenodigd om enge dingen ‘gewoon’ en ‘nep’ te vinden, maar ik vind het een kenmerk van deze tijd dat er openlijk steeds meer reclame kan worden gemaakt voor ‘evil is here’. Hoe expliciet kan je zijn?!
Laten we waakzaam blijven met elkaar! Ik stel voor dat we juist dit weekend en op Halloween avond in gebed gaan om te bidden tot onze Hemelse Vader voor onderscheidingsvermogen, bescherming, vergeving en wijsheid voor onze gezinnen. En alle mensen en kinderen die zo ‘vol’ en enthousiast zijn over Halloween.

Arjan van Oosten

2017-10-30T09:10:34+00:0030 oktober 2017|Jeugd & jongerenwerk 12+|