Verslag van de avond over het thema: Godvergeten, waardevol leven met dementie.
Ds. Tim van Iersel werkt als geestelijk verzorger en ethicus bij 3 woonzorgcentra in Den Haag. Hij heeft het boek “Godvergeten” geschreven, dat gaat over dementie en geloven. Geloven is belangrijk voor mensen met dementie. Dementie brengt je bij de kern van je leven. Waar is God eigenlijk als je dementie krijgt?
Enkele kenmerken van dementie zijn:
• Op de vraag wie bent u? Soms weten mensen hun naam niet meer.
• Dementie geeft vaak problemen met de dagelijkse handelingen.
• Het kan taalproblemen veroorzaken.
• Ben ik nog van waarde?
• Waar ben ik nou?
• Waarom overkomt mij dit?
De maatschappij waarin wij leven kan niet goed met dementie omgaan. Wij zijn te veel met onszelf bezig en met presteren. Tim van Iersel probeert van hart tot hart met de mensen te spreken. Hij ziet ieder mens als gelijkwaardig en als een geliefd kind van God. Muziek en kunst kunnen soms ook helpen bij het gesprek. Zoek de persoon op en wees jezelf, je bent verbonden met elkaar door de liefde van God. Soms is er geen gesprek meer mogelijk, maar dan is je aanwezigheid en er voor iemand zijn ook genoeg. In de vieringen van het verpleeghuis viert hij vaak de maaltijd van de Heer, zodat iedereen voelt dat hij erbij hoort. Hij vertelt dan dat God met ons mee lijdt en over de wederkomst van Christus waarbij alles nieuw zal zijn en er geen dementie meer zal zijn. Hij roept de kerken op om deze mensen vooral te blijven bezoeken. Deze mensen hebben ook recht op bezoek.
Ds. Tim van Iersel deelde zijn ervaringen met de groep op een prettige manier, afgewisseld met humor. Het was fijn dat er zoveel belangstelling voor deze mooie, zinvolle avond was.