Lezing Esther – Dorpskerk

Donderdagavond 24 maart komt Ruud Bartlema in de Dorpskerk een lezing geven over het verhaal van Esther. Hij doet dit aan de hand van de  33 schilderijen die hij gemaakt heeft van Esther met een klankbeeld met tekst en muziek

Het Estherverhaal is verbonden met Purim, dat in het vroege voorjaar door de Joodse gemeenschap overal ter wereld uitbundig wordt gevierd met vrolijke verkleedpartijen en muziek. Bovendien is er een verband met het Bijbelboek Exodus. In beide verhalen wordt een heel volk uit de wurggreep van een dreigende ondergang gered. Bij Esther krijgt de onderdrukking in de figuur van Haman het gezicht van het pure antisemitisme. Het verhaal blijkt nog griezelig actueel. Ruud Bartlema situeert het tijdloze verhaal van Esther in de grimmige jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Dit was de periode waarin de uitroeiing van zes miljoen Joden een afschuwelijk feit werd.

Ruud Bartlema is theoloog en beeldend kunstenaar. Bovendien is hij actief als leraar Joodse mystiek en leidt hij reizen naar Frankrijk, waarbij het werk van Marc Chagall centraal staat.

De avond begint om 20.oou en vanaf 19.45 staat de koffie klaar. U bent van harte welkom om deze interessante avond bij  te wonen.